Home
Uncategorized
Povestea unui băiat cu artrită juvenilă idiopatică, în colecția Aventurilor l...

Povestea unui băiat cu artrită juvenilă idiopatică, în colecția Aventurilor lui „A”

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA) a lansat recent o carte dedicată copiilor cu artrită juvenilă idiopatică. ,,O călătorie de neuitat” în colecția ,,Aventurile lui A” spune povestea unui băiețel care suferă de una dintre cele mai frecvente afecțiuni din cadrul bolilor reumatismale și anume de artrita idiopatică juvenilă.

De ce „artrită”? Pentru că afectează articulațiile. De ce  „idiopatică”? Pentru că nu se cunosc foarte bine cauzele. De ce „juvenilă”? Pentru că simptomele apar înainte de vârsta de 16 ani.

Protagonistul cărții de benzi desenate este Alex Nae, astăzi un tânăr student la Medicină, care suferă de această afecțiune de la vârsta de 14 ani.

,,Povestea mea începe într-o dimineață ca oricare alta, când m-am trezit cu genunchiul drept tumefiat, dureros, roșu și cu o limitare dureroasă a mobilității acestuia. Am fost surprins atât eu, cât și părinții mei și au încercat s-o trateze cu metode clasice: antiinflamatoare locale, geluri, fără rezultat evident, urmând ca după câteva luni să ajung la spital pentru consult de specialitate reumatologic, unde mi s-a pus diagnosticul de artrită reumatoidă juvenilă”, a povestit Alex, prezent la lansarea cărții.

Aducându-și aminte de copilărie, Alex a mărturisit că avea probleme să ajungă la școală, așa cum li se întâmplă în general micuților cu această boală. ,,Aveam momente în care nu puteam să merg, trăgeam piciorul după mine. A fost greu, noroc că a trecut după câteva săptămâni. După ce am primit tratamentul adecvat antiinflamator și bacteriostatic, starea mea s-a ameliorat progresiv, s-au remis simptomele”, a precizat Alex Nae.

În general, copiii cu artrită idiopatică juvenilă au parte de tumefacții, dureri articulare, afectarea articulatiilor, astfel că nu pot merge singuri, nu se pot îngriji singuri, nu se pot spăla, mânca singuri , mai ales în formele severe.

Alex însă a fost norocos, boala nu a involuat, nu a avut parte de efecte adverse pe durata tratamentului, dar asta și pentru că a fost compliant la tratament. De mai bine de 10 ani, băiatul ia tratament medicamentos continuu și recunoaște că nu i-a fost ușor să-l urmeze. ,,A fost greu copil fiind să iau în fiecare zi medicația. Vă dați seama cu 8-10 pastile pe zi luate eram forțat să mănânc la ore fixe, deci nu îmi permiteam să le iau pe stomacul gol”.

A depășit cu bine acele perioade, iar acum are o viață normală,  aleargă, face sport, în special gimnastică de întretinere, descifrează tainele corpului omenesc, fiind deja în anul V la Medicină și se implică activ în societate încercând să-i încurajeze pe  copiii cu aceeași problemă. Potrivit APPA în țara noastră sunt 2.000 de copii cu artrită idiopatică juvenilă (AIJ).

,,Am ales  Medicina, ca urmare a faptului  că am fost împovărat cu această afecțiune și voi face reumatologie, evident”, a mărturisit tânărul, în vârstă de 24 ani, care speră astfel să-i ajute și pe alți români bolnavi. În ceea ce privește cartea,, O Călătorie de neuitat”, prima din colecția ,,Aventurile lui A”, medicinistul se regăsește în mare parte în povestea publicată acolo.

,,Mesajul este acela de a sprijini copii aflați în această problemă și de-a nu  privi boala ca pe un capăt de drum, ci doar ca pe o eventuală pistă de lansare pentru un viitor mai strălucit”, a precizat Alex Nae.

Sfatul lui pentru cei mici și cei mari deopotrivă este să accepte boala așa cum este, să nu se lase doborâți de ea!

 

Alexandra Mănăilă, Jurnalist CMB & Redactor Şef “Romanian Journal of Health Manager”